Varför är det så svårt att ha en god relation med sig själv?

 
Även fast vi vet att det är viktigt, även fast vi vet att vi skulle behöva det, varför är det så svårt att förändra sin relation med sig själv mot en mer kärleksfull sådan?
 
 
Det finns fler olika anledningar till varför det kan vara svårt. Här kommer några exempel, försök sen hitta dina egna hinder på vägen och försök komma runt dessa. 
 
 1) Tänk dig en person som varit med dig under större delen utav ditt liv. En person som slagit dig, som tvingat dig göra saker som fått dig att må dåligt, som mobbat dig, som skambelagt dig och som varje dag sagt elaka ord om dig i ditt öra. Du har hatat denna person och velat gjort allt för att denna ska försvinna. Tänk dig då att denna person en dag vill att ni ska bli vänner, personen säger till dig att hon/han kommer försöka vara snällare nu mot dig. Hur kommer din tillit till denna person vara? Hur kommer din villighet att ta emot denna person in i ditt liv vara? Hur lång tid tror du det skulle ta för er att skapa en god relation? Hur mycket och länge kommer denna person behöva bevisa för dig att den ändrat på sig?
Tänk dig att du är den personen som nu kommer och ber om förlåtelse inför dig själv och vill bli vän med dig. Tänk dig att du var din egna mobbare som nu helt plötsligt vill bli din bästa vän.
Det kommer vara svårt, speciellt i början. Du kommer behöva bevisa för dig själv länge och mycket, att du nu är någon du kan lita på.
Självhatets väg i din hjärna är stor som en motorväg, det kommer ta tid att bygga upp en väg av självkärlek som är större än den vägen. Ha tålamod. Det tar tid. Och återfall tillhör processen.
 
2) Vi lever i ett samhälle och en värld som praktiserar självhat i stor utsträckning. Det är nästan tabu att ha en god relation med sig själv sig själv, på grund av olika myter (te.x att de är själviska och elaka). Och det finns även många företag där ute som tjänar många miljoner på att du inte tycker om dig själv, och de kommer göra allt för att du ska fortsätta inte tycka om dig själv så de kan tjäna pengar på det. Detta kan göra det extra utmanande för oss.
 
3) Myten att det är själviskt, egoistiskt och att man är en elak människa om man har en kärleksfull relation med sig själv har vi blivit inmatade i våra huvuden utav vår omgivning.  Vi kan bli attackerade och kritiserad av andra om vi börjar visa kärlek emot oss själva på grund av denna myt.
 
 
 
 
4) Man har inte läkt ditt inre sår av det som fick en att börja att inte tycka om sig själv. Man har inte dragit upp roten fullt ut. Känslorna utav att kanske vara oälskad, vara fel, bli avvisad, vara ovärdig o.s.v har inte läkt ifrån ens tidigare år. De finns fortfarande inom en och skriker efter ens uppmärksamhet. Dessa sår och obearbetade känslor kan stoppa oss att börja vägen mot självkärlek.
 
5) Bristande motivation. Motiverad blir man inte utav att veta saker utan att känna saker. Själv behövde jag en "emotionell hjärtattack" ( inre kris) innan jag började agera. Mitt självhat behövde ge mig så pass extrema nackdelar och få mig att må riktigt dåligt så jag bröt samman innan jag kunde börja agera på riktigt. Du ska inte behöva få samma "emotionella hjärtattack", det finns andra sätt att bli motiverad som jag kommer presentera i denna blogg.
 
6) Man har inte släppt taget om andra människor än. Man lägger fortfarande ansvaret på andra att de ska älska en , det är inte deras uppdrag nu när vi är vuxna,  det är vårt. Men för att kunna börja få en god relation med sig själv måste man ta tillbaka det ansvaret. Det innebär att man  inte låter personer som behandlar dig dåligt finnas i ditt liv, personer som inte ger dig kärlek. Det innebär att din omsorg till sig själv är grunden och den viktigaste, andras kärlek är ett plus du förtjänar. Man måste släppa taget om andra! eller iallafall lätta på taget. Och det är kopplat till att dra upp roten. (läs inlägget om att släppa taget)