0 Läs mer >>
 
Även fast vi vet att det är viktigt, även fast vi vet att vi skulle behöva det, varför är det så svårt att förändra sin relation med sig själv mot en mer kärleksfull sådan?
 
 
Det finns fler olika anledningar till varför det kan vara svårt. Här kommer några exempel, försök sen hitta dina egna hinder på vägen och försök komma runt dessa. 
 
 1) Tänk dig en person som varit med dig under större delen utav ditt liv. En person som slagit dig, som tvingat dig göra saker som fått dig att må dåligt, som mobbat dig, som skambelagt dig och som varje dag sagt elaka ord om dig i ditt öra. Du har hatat denna person och velat gjort allt för att denna ska försvinna. Tänk dig då att denna person en dag vill att ni ska bli vänner, personen säger till dig att hon/han kommer försöka vara snällare nu mot dig. Hur kommer din tillit till denna person vara? Hur kommer din villighet att ta emot denna person in i ditt liv vara? Hur lång tid tror du det skulle ta för er att skapa en god relation? Hur mycket och länge kommer denna person behöva bevisa för dig att den ändrat på sig?
Tänk dig att du är den personen som nu kommer och ber om förlåtelse inför dig själv och vill bli vän med dig. Tänk dig att du var din egna mobbare som nu helt plötsligt vill bli din bästa vän.
Det kommer vara svårt, speciellt i början. Du kommer behöva bevisa för dig själv länge och mycket, att du nu är någon du kan lita på.
Självhatets väg i din hjärna är stor som en motorväg, det kommer ta tid att bygga upp en väg av självkärlek som är större än den vägen. Ha tålamod. Det tar tid. Och återfall tillhör processen.
 
2) Vi lever i ett samhälle och en värld som praktiserar självhat i stor utsträckning. Det är nästan tabu att ha en god relation med sig själv sig själv, på grund av olika myter (te.x att de är själviska och elaka). Och det finns även många företag där ute som tjänar många miljoner på att du inte tycker om dig själv, och de kommer göra allt för att du ska fortsätta inte tycka om dig själv så de kan tjäna pengar på det. Detta kan göra det extra utmanande för oss.
 
3) Myten att det är själviskt, egoistiskt och att man är en elak människa om man har en kärleksfull relation med sig själv har vi blivit inmatade i våra huvuden utav vår omgivning.  Vi kan bli attackerade och kritiserad av andra om vi börjar visa kärlek emot oss själva på grund av denna myt.
 
 
 
 
4) Man har inte läkt ditt inre sår av det som fick en att börja att inte tycka om sig själv. Man har inte dragit upp roten fullt ut. Känslorna utav att kanske vara oälskad, vara fel, bli avvisad, vara ovärdig o.s.v har inte läkt ifrån ens tidigare år. De finns fortfarande inom en och skriker efter ens uppmärksamhet. Dessa sår och obearbetade känslor kan stoppa oss att börja vägen mot självkärlek.
 
5) Bristande motivation. Motiverad blir man inte utav att veta saker utan att känna saker. Själv behövde jag en "emotionell hjärtattack" ( inre kris) innan jag började agera. Mitt självhat behövde ge mig så pass extrema nackdelar och få mig att må riktigt dåligt så jag bröt samman innan jag kunde börja agera på riktigt. Du ska inte behöva få samma "emotionella hjärtattack", det finns andra sätt att bli motiverad som jag kommer presentera i denna blogg.
 
6) Man har inte släppt taget om andra människor än. Man lägger fortfarande ansvaret på andra att de ska älska en , det är inte deras uppdrag nu när vi är vuxna,  det är vårt. Men för att kunna börja få en god relation med sig själv måste man ta tillbaka det ansvaret. Det innebär att man  inte låter personer som behandlar dig dåligt finnas i ditt liv, personer som inte ger dig kärlek. Det innebär att din omsorg till sig själv är grunden och den viktigaste, andras kärlek är ett plus du förtjänar. Man måste släppa taget om andra! eller iallafall lätta på taget. Och det är kopplat till att dra upp roten. (läs inlägget om att släppa taget)
 
 
 
 

Varför är det så svår...

0 Läs mer >>

Jag vill först påvisa att det finns en stor  fallgrop med att "läka" känslomässiga sår. Det kan vara ett sätt för självhatet att smyga sig på. Om man gör detta för att "läka" precis som rubriken säger, så kommer det inte funka. Varför? För många utgår då ifrån ett förhållningssätt utav att försöka fixa, kontrollera och fly ifrån sig själv. Vilket är rädsla inte kärlek. Det är inte så djupgående och riktig läkning går till. Går man däremot in med förhållningssättet utav acceptans och att stanna med sig själv oavsett känsla, om man gör det för att integrera denna upplevelse och känsla i sig själv. Äga den. Inte ta bort den (läka) den men att höja sig över den, det är då riktig  läkning kan ske.


 

Det är viktigt att finna roten till våra problem. Att fokusera på ytan och på symtomen hjälpte inte i längden för mig. Även om man får bort ett symtom så kommer nya symtom att komma eller nya situationer dyka upp som symboliserar samma problem. Man kan ibland vara  tvungen att gå ner till roten först innan någon långvarig förändring sker på ”ytan”. Och då våra handlingar ofta drivs av känslor så är det känslorna som man behöver ta hand om först och främst. När detta görs sker förändringar i vårt beteende per automatik. 

Starka känslor i detta skede är naturligt och något du får vara beredd på att ta hand om när du integrerar denna rot (läs inlägget hantera känslor). Och kanske är en utav fler anledningar många inte är villiga att testa detta verktyg, för det gör ont. Men det är så värt det.  Verktyget är delvis baserat på det psykodynamiskt perspektivet,  symboldrama terapi  m.m.

 

 

Att finna roten

1) Det bästa sättet att börja gräva sig ner och hitta roten är att vara uppmärksam på när något ”triggar” till en reaktion hos dig som du anser kan vara att överreagera. När du får en känsloreaktion på något som egentligen anses inte vara nått att få en sådan känsloreaktion över.

 Starka känslor som exploderar. Starka känslor drar med dig och du har ingen kontroll.

Situationer som du upplever att du nästan blir som ett barn igen emotionellt och tankemässigt är triggers. Detta sveper över oss så stark att vi inte har någon kontroll över det.

Men det är inte när man får väldigt starka känslor utan ibland när man inte får några känslor alls inför en situation som man egentligen kanske borde uppleva känslor inför. Även det är triggers. Men folk som är så pass avstängda ifrån sina känslor söker ofta inte hjälp även fast det har problem (speciellt i relationer). De är väldigt ovilliga att känna. 

Vi drar oss ofta till personer och situationer som gör att vi återupplever gamla sår. Vi vill få det vi inte fick när vi var små, vi vill fixa det som var problemet förr i nuet, detta sker oftast omedvetet.  Bli medveten om vart i livet du kämpar och har det jobbigt. Är det i relationer? Jobbet? Hemmet? Livsstilen? O.s.v. vad har du för utmaningar i livet?  Själv blev jag te.x väldigt avvisad utav min far när jag var liten, det gjorde att jag försökte allt för att få kärlekspartners att stanna och jag klängde mig fast vid dem så de aldrig skulle avvisa mig, jag ville inte uppleva det jag upplevde som barn. Detta skedde dock omedvetet, jag visste inte då varför jag beteende mig som jag gjorde. Detta beteende är extremt påfrestande fören partner och gjorde dock så  att jag fick upplevda det jag försökte fly ifrån iallafall. Jag blev avvisad. 

 

2) När du blivit medveten om något som man tror kan vara en trigger är det dags att börja gräva.

 1- utforska hur du känner när du upplever en "trigger". Namnge dina känslor.  Oälskad? Värdelös? Maktlös? Oaccepterad? Orespekterad?  Utforska vilka känslor som är den starkaste.

2 - utforska dina rädslor som hör samman med denna trigger. Vad är du rädd för med denna trigger? 

3- När var första gången i mitt liv jag upplevde den starkaste känslan? Gå hela vägen tillbaka till din barndom. Låt minnet komma till dig, tvinga inte fram det då det oftast finns gömda  i det undermedvetna. Vad för bilder poppar upp? Vilken omgivning befinner du dig i? Vilken/Vilka personer är närvarande? Hur känns det i kroppen? Ibland kanske man inte kan förstå minnet fullt ut. Du kanske bara får en viss känsla över vad det var för situation och med vem.

4- Utforska din upplevelse utav första gången detta hände dig i livet. Låt dig själv känna känslorna. Det är en sak att känna men inte vilja känna och en annan sak att känna & samtidigt vara villig att känna. Ha ett accepterande förhållningssätt mot känslorna. Ha självmedkänsla för dessa känslor och dig själv. Acceptera ovillkorligt.

 

 

Att sluta vattna roten

När du hittat din rot upplevelse är det dags att slutna vattna den. Man kan ofta behöva göra följade steg flera gånger, denna process tar tid, vi pratar veckor, månader, år. Det handlar om att integrera denna händelse och känsla, gör den ett med dig.

Du slutar vattna på roten då du är medveten om rot situationen och du är inte rädd för de känslorna eller försöker fly ifrån känslorna det ger dig. Du ger dig själv omsorg, förståelse och stöttning med känslan (självmedkänsla). Du slutar att vattna roten när du inser att du blev felbehandlad och att du  som barn. Du blev destruktivt behandlad och det var inte ditt fel.  

När man återupplevt rot upplevelsen tillräckligt djupt så försvagas de känslor man har inför det mer och mer. Och de triggers som förut triggade en, gör inte det längre. Ett lugn brukar infinna sig när man dragit upp roten på riktigt. Och man brukar få lust till andra beteenden, nya beteenden kan börja växa fram automatiskt ibland. Eftersom man ändrat sitt förhållningssätt ifrån att fly ifrån en viss känsloupplevelse och händelse till att istället integrera dom och tillåta dom på ett kärleksfullt vis så kan nya beteenden komma. Te.x när jag integrerat ("läkt") såret av att bli avvisad så blev jag inte rädd för att bli avvisad igen, vilket gjorde att jag inte blev svartsjuk, klängig, krävande och kontrollerande mer. Man kan sedan börja vattna på nya frön för att förstärka ytterligare de positiva beteendena och känslorna. 

Att börja vattna nya frön kan man göra via inre barn övning del 2 och genom att skapa nya grundtankar och genom att tillfredsställa våra emotionella behov, se dessa inlägg.

 
 


  

Relaterade inlägg: "Övning - Inre barn", "Om acceptans", "att hantera känslor","att  tillfredsställa sina emotionella behov", "så skapar du nya grundtankar".

Bok tips:  Att återerövra sitt liv - Jean Jenson  

Självkänsla på djupet – Marta Cullberg Weston.

Den mörka hemligheten – Dan Josefsson & Egil Linge.  

 

Googla: Inre barn (inner child work), integrera känslor (integrate emotions), läka emotionella sår (heal emotional wounds). 

Läka emotionella sår

0 Läs mer >>
 

 

 

Ett viktigt steg för att börja skapa en bättre relation med sig själv är att släppa taget om att hitta kärleken utifrån. Att styra och kontrollera alla andra så de ska acceptera och älska en är ett tungt jobb. För det finns måååånga människor i denna värld. Det är ett tungt jobb att försöka kontrollera det okontrollerbara.  Det leder sällan till långvarigt välmående, det blir mer som ett lotteri som bara ger kortvariga lyckokickar men tillräckligt många kickar för att skapa ett beroende, kärleksberoende.  Man blir ett offer, andra bestämmer då hur älskvärd man är eller inte. Det är inte förens man släpper taget om andras kärlek fullt ut som man kan hitta kärleken på insidan. Det kan kräva en del smällar från andra innan man inser att det är nyttigt att släppa taget.

Andra personer kan komma och gå men du kommer alltid bestå. 

 

Man skall absolut omringa sig med kärleksfulla personer men att hänga upp allt sitt välbefinnande på dom blir destruktivt, ohälsosamt och man blir ett offer för deras beteenden och känslor. Det är en sak att behöva andra och en annan att vilja ha andras kärlek. Det ena handlar om att ta medans det andra handlar om att & ta emot. Och en självhatande person kan inte ge sig själv kärlek så denna måste då ta!

Behöver man TA kärlek ifrån andra så skapar detta ohälsosamma relationer. Man kan bli krävande, kontrollerande, manipulerande, behövande, klängig o.s.v. Släpper vi inte taget om andra kan vi inte helhjärtat gå in i oss själva. 

 

 

 Hur släpper man taget om andra?

Genom att börja ge sig själv mer kärlek i olika former men även genom att bli villig att vara oälskad utav andra. För det är ju känslor utav att vara oälskar, oaccepterad o.s.v. som vi flyr ifrån genom att desperat försöka bli älskade utav andra. Vi måste bli villiga att ta det, alla andra kan inte älska oss och det är okej.

En annan sak man kan göra om man vill är att gå tillbaka och dra upp den emotionella roten som sattes i vår barndom. Vem är det du inte kan släppa? Vem är det du försöker bli älskad utav i din barndom? Själv behövde jag gå tillbaka i min barndom och lokalisera att det var framför allt mina föräldrar  som jag jagade kärlek ifrån. Jag kunde inte ge upp deras uppskattning, jag ville desperat ha den men jag fick den inte. Sen började jag jaga kärlek ifrån andra, jag fortsatte jagandet, men det var mina föräldrar som var roten.

Genom att gå tillbaka och inse att hur mycket jag än försökte bli älskad ovillkorligt utav dem så funkade inget, vad jag än gjorde. Jag insåg sen när jag tittade på det ur mina vuxnas ögon att det inte mitt fel.  Mina föräldrar var trasig och kunde inte ge mig det jag behövde oavsett vad jag gjorde och det berodde inte på mig. Så hur mycket jag än försökte skulle jag aldrig få det. Jag var tvungen att ge upp jakten och inse fakta. Det gjorde ont. Men när roten sen var uppdragen kunde jag fokusera på den personen som alltid kommer finnas vid min sida i varje andetag och som aldrig kommer lämna mig, nämligen mig själv. Då kunde min resa mot en bättre relation med mig själv börja på riktigt. Då kunde jag börja tillfredställa mina egna emotionella behov. Och i och med det transformerades min inre och yttre värld. 

 

 

 

 
 

 

Att släppa taget om a...

0 Läs mer >>
 
 Vad innebär det för just dig att ha en kärleksfull relation med sig själv?
 
 
 
Min definition på en kärleksfull relation med sig själv: 
 
 
Att känna omsorg, medkänsla, förståelse, acceptans, uppskattning, hänsyn o.s.v. är alla känslor och uttryck av kärlek.  Det uttrycks inte bara genom att man ger uppskattning eller bekräftelse åt det man tycker om hos en själv. Det är alltså inte bara att TYCKA OM som kärlek kan visas på.  Kärlek kan bland annat uttryckas i att man känner sympati, empati, förståelse, acceptans, respekt, tillit, lust, omsorg o.s.v. till sig själv.
 
Att ha en kärleksfull relation med sig själv innebär därmed att man känner detta för en själv och uttrycker kärlek i olika former mot sig själv. Men vad är då en själv? En person består av många olika delar. Du består utav en personlighet, egenskaper, talanger, känslor, en kropp, tankar och åsikter. o.s.v.
 
Man behöver därför inte alltid börja med att man ska tycka om sig själv, för kärlek är så mycket mer än bara tycka om. Och det kan vara svårt att börja tycka om något man kanske hatar. Och att tvinga sig själv tycka om och uppskatta något man inte tycker om är inte kärleksfullt emot sig själv. Tvång och kontroll är inte kärlek, det är ofta rädsla.   Det kan ibland vara lättare att te.x börja visa förståelse, omsorg eller något annan kärleksfull känsla inför sig själv (istället för ren uppskattning).
 
 
En kärleksfull relation med sig själv innebär att uttrycka olika former av kärlek via handling, känslor och tankar för alla delar utav en själv.
 
 
 
 
 

Vad innebär det att h...

0 Läs mer >>
Hur uttrycker sig en destruktiv relation med sig själv?
Vilka beteenden kan man ha som påvisar att man har en sämre relation?
Vilka tankar kan man bära på som påvisar en negativ relation med sig själv?
 
 
 
Att ha en negativ relation med sig själv kan manifesteras på många olika sätt beroende på personen. Samma beteenden behöver inte alltid ha samma orsak och samma orsak ger inte samma beteende. Konsekvenserna utav att inte ha en god relation med sig själv är många beroende på vilken grad av självhat man har. Här följer några upplevelser som kan ha en stark koppling till en sämre relation med sig själv:
 
Ätstörningar
Deprimerad
Man kan lida av olika former av ångest
En hård inre kritiker
Man kan lätt hamna i destruktiva relationer
Man tar jobb som man egentligen inte trivs på, som tär på en och får en att må dåligt
Man kan gå in i väggen (eller är väldigt nära den)
Känslan av att "bli avslöjad", att leva en lögn
Stanna kvar på en utbildningar / jobb som känns fel för en själv
Man blir lätt ett offer
Man kan vara en mobbare eller så blir man lättare mobbad
Stressad är bara förnamnet
Beroende problematik
Falskhet
"Peoplepleaser" offrar alltid sitt egna välbefinnande för andras välbefinnande, sätter sig själv sist, lever för alla andra förutom sig själv

Ens liv blir ofta långt ifrån tillfredsställande i längden
Man kan självmedicinera 
Man lever ett ohälsosamt liv
Starkt Kontrollbehov
Manipulerande
och mycket mera...
 
 
 
 
 
 
Beroende på hur mycket och vilka aspekter man har en sämre relation med så kommer man behandla sig själv olika illa i olika områden utav livet. Desto mer man hatar sig själv och desto fler aspekter av sig själv man har en dålig relation med desto mer kommer sitt liv bli mer utav ett levande helvete.
 
Vilka områden har du själv en sämre relation med dig själv i?
Vilka situationer i livet har du en låg självkänsla i?
 
 Det är inte så att man antingen älskar sig själv eller hatar sig själv, det är ofta mer komplext än så, det är mer på en skala.
Vart ligger du i detta spektrum?
 

Självhat beteenden