Att sluta fred med sig själv - inre frid

Hur gör man fred med sig själv?

Hur får man inre frid?

Hur slutar man kriga mot sig själv?

 

 

 

Att gå runt med ett ständigt krig inuti sig själv är påfrestande och tar kraft både fysiskt och psykiskt, det ger en stark inre stress. Att ständigt kriga emot sig själv är en kamp som många börjar med redan vid ung ålder. Denna kamp beror på att man helt enkelt inte tycker om eller accepterar  vissa aspekter med sig själv, det kan vara egenskaper man bär, känslor, åsikter, tankar o.s.v.

Någon gång så har du antingen utav din familj eller din omgivning blivit lärd att vissa aspekter av dig inte är älskvärda, de är inte accpeterade och de är inte okej. När man får lära sig detta antingen direkt eller indirekt utav andra. Och då börjar ens inre krig. Man vill ju vara älskad, accepterad och vara okej precis som man är. För ett barn att inte känna sig älskad är lika med död. För det är vad det kunde betyda förr i tiden då vi var grottmänniskor. Det är inprogrammerat i vårt DNA. Så blir man inte det så gör kommer man göra allt vad man kan för att få denna kärlek, man kommer försöka ändra på det man är. På de egenskaper, känslor, tankar som ej är accepterade. Ens kärleksbehov är ett av det starkaste behoven.

 

 
Svaret till att sluta fred med sig själv är att kunna acceptera sig själv ovillkorligt.
 
Du bör vara modig nu. För första steget i ovillkorlig acceptans är inte alltid så vackert och skönt, snarare tvärtom. Du måste vara modig nog att kunna uppleva och känna smärta utan att försöka fixa/kontrollera den.

Varför kan det i vissa fall göra ont? Jo för att när du ska gå in och acceptera dig precis som du är, utan att försöka ändra eller fixa nått. Det innebär att du även måste ta dina ”monster” i handen, de där monstren inuti dig som du krigat så länge emot. Det innebär att säga till de mest mörka delarna av dig själv; jag accepterar dig precis som du är, jag tänker inte kämpa emot dig mer, jag kommer leva med dig istället för emot dig, jag kommer lära mig leva med dig. Du släpper in dig själv precis som du är, och istället för att försöka förändra på något, accepterar du det totalt och går in med en nyfiken och utforskande syn istället. Detta kan med stor sannolikhet göra ont, det gjorde det för mig, men desto ondare det gjorde desto mer inre frid kom efter. 

 

Att acceptera betyder inte att du skall försöka gilla nått du inte gillar. Att acceptera ovillkorligt betyder att du tar dig själv precis som du är. Acceptera att du kanske hatar något. Acceptera att du hatar vissa aspekter utav dig själv o.s.v. Accepterar dig själv så som kanske ingen annan accepterat dig, ovillkorligt.

Släpp dig själv fri!

Inget är skönare än att vara fri i sig själv!

 
 

 Relaterade inlägg: "Om acceptans", " att hantera känslor", " Hantera rädsla", "Ens mörka sida - sin skugga"