Att tycka om kroppen

 

 

Vad tycker du är det viktigaste med din kropp om du fick välja? Vilken turordning skulle du lägga de följande i?

Att den är frisk?

Att den är attraktiv?

Att den är hel (har alla delar)?

Att den är stark?

Att den finns?

 

Via vår omgivining har vi blivit inprogrammerade vad som är älskvärt och icke älskvärt vad gällade våra kroppar och vad som bör fokuseras på och inte fokuseras på lika mycket på.  Så även om du nu rent medvetet kanske skulle välja "att den finns" eller kanske "att den är friskt" så kan ditt undermedvetna vara programmerat åt nått helt annat.

Det kan finnas djupa sår ifrån våra yngre år om våra kroppar. Kanske blev man mobbad eller kritiserade för ens kropp av någon. Eller så kanske man inte fick lika mycket uppskattning för din kropp som kanske sitt syskon fick? Och därmed ansåg sig själv vara ful.  Kanske såg du alltid din mamma/pappa nojja sig över sina kroppar och du tog efter. Det kan finnas massa olika händelser som skapat ett sår eller en "skugga"  hos dig vad gällande din kropp.  Det kan även vara så att du kanske inte fått uppleva någon exakt dålig upplevelse om just din kropp i det förflutna, MEN du kan ha sår utav att kanske känna dig oälskad, oaccepterad, inte bra nog, skam o.s.v. som tar ut sig på kroppen. Det kan finnas många olika bakomliggande djupa känslor inför upplevelsen av våran kropp te.x skam, oälskad, värdelös,maktlöshet m.m. Det är viktigt att vi därför går tillbaka i tiden för att utforska dessa känslor och tankar som programmerats in i just oss. (läs inre inlägget om integrera roten, skapa nya grundtankar och inre barn) Då tappar det dess kraft och bara att vi blir medvetna om det kan hjälpa oss på vår väg mot hälsosammare känslor och tankar inför vår kropp.

Om du börjar fokusera på något positivt och du får en inre motreaktion av en negativ tanke/känsla, då är det ett ypperligt tillfälle att gå in i den negativa känslan och gå djupt med den. Den kallar på din uppmärksamhet så utforska den.Att läka detta sår transformerar.

 

 

 Att känna att man tycker om sin kropp betyder inte att det inte finns aspekter man inte tycker om. Det betyder snarare att man accepterar de "negativa" som det är och har sitt fokus på det positiva aspekterna.. Betyder det att du aldrig kommer utveckla din kropp? Nej, det betyder att du utvecklas men ifrån kärlek istället ifrån hat & rädsla.

 Att ändra det yttre och inte det inre funkar sällan i längden. Det ger en kort lyckokick sen hittar man nästa fel, det är inte det yttre som oftast är problemet utan ens inre tankeverksamhet. Man har gjort studier om liknande fenomen, personer som upplevt en stor yttre förändring te.x via att vinna en storvinst på lotto eller vara med om en olycka som förändrades deras kropp. Man såg att efter 6mån-1år så var personerna på samma grund lyckonivå som innan detta hände. Personer som mådde dåligt innan kommer fortsätta må dåligt och de som mådde bra redan innan kommer fortsätta att må lika bra efter. Därför föreslår jag inte att du ska fixa din kropp, utan utforska istället dina tankar om din kropp och börja så nya tankegångar, det ger oftast större effekt.

 
När man gör fred med sina känslor inför kroppen och börjar fokusera mer positivt och ger sin kropp ovillkorlig acceptans  så kommer kroppen slappna av och bära på mindre stress och ens handlingar inför sin kropp kan förändras. Själv upplevde jag hur mitt immunförsvar blev starkare och jag blev mindre sjuk, jag började automatiskt ta hand om min kropp bättre (via kost & motion & stretching), mina IBS symtom minskade och min mage blev mindre känslig och mitt sötsug försvann.
 

 


 

 
Relaterade inlägg: "Ens mörka sida-sin skugga", "läka emotionella sår", " övning-tyck om kroppen", "Övning - inre barn", "Att hantera känslor", "Om acceptans".