Mobbning & Självhat

Att bli mobbad är smärtsamt. Detta kan ske över allt och i alla åldrar. Det är som att en eller fler personer  tar fram deras emotionella pistoler och skjuter  emot en. Det gör ont att bli skjuten, vissa blir skjutna så allvarligt att de inte kommer upp ifrån marken mer. Detta skapar emotionella sår och kan bidra till självhat. Ibland kan det ju även skapa fysiska sår då man kan bli slagen. Men den psykiska mobbningen är vanligare.

 

 

Hata hat! Det är väl just detta som man ofta ser och upplever nu runt omkring på skolor m.m. Man försöker hjälpa och stötta offren. Vilket är bra. Om offren inte får stöttning och hjälp kan deras sår förvärras och de kan må ännu sämre. Men "hata hat" ?Är svaret att ta fram sitt egna vapen och skjuta tillbaka mot mobbaren genom bestraffning?  Att försöka kontrollera, bestraffa, starta krig eller/och utöva makt. Är det kärlek eller rädsla?

Varför hatar man? Det finns ju så många olika orsaker till hat, rädsla är en stor faktor. Att man hatar hat kan ofta vara rädslan för att bli sårad som gör att man börjar hata hat.

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_385842

 "You can´t solve the problem with the same kind of thinking that created it!  - Albert Einstein

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. Albert Einstein
Read more at: https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_385842

 

Stoppa mobbning! Ja men hur då?

 Det är viktigt att ta hand om den utsatta och "offret". Men det behövs minst lika mycket resurser och  fokus mot mobbaren. Det största fokuset nu är att enbart bestraffa mobbaren.  

Det är viktigt att sätta gränser, men det är även viktigt hur man väljer att uttrycka denna gräns. Gör man det aggressivt eller mer lugnt och bestämt. Det är viktigt att se den underliggande orsaken och dra upp själva roten till agerande. Och den djupliggande orsaken är inte att mobbaren har fått för få gränser satta.

Vad är det som får en person att mobba och attackera en annan person på det viset? 

"Sårade personer sårar"

 

Personer som mobbar mår sällan bra på insidan. All denna inre smärta flödar över på andra. De kan få andra att känna sig så som dom själva djupt inne känner sig. Smitta sina inre sår vidare på andra som är mottagliga för dom. Och under denna ilska en mobbare uttrycker finns ofta sorg & rädsla. Ilska är ofta en skydd för andra smärtsammare känslor som personen bär på.

 Se mobbning som ett skrik på hjälp ifrån mobbaren.

Så fort man upptäcker att någon mobbar så behövs det insatser för  mobbaren.  Mobbaren behöver skickas till skolkuratorn eller en psykolog. Mobbaren behöver hjälp. Om man inte hjälper denna så är fortfarande själva grundorsaken kvar. Och det kan tyckas som att man kan bestraffa bort beteenden, men man kan klippa bort ett blad men efter ett tag kommer ett annat blad komma fram som påvisar samma grund problem, psykisk ohälsa.  Denna lider och smittar av sitt lidande på andra. För att stoppa lidande behöver man läka mobbaren inre sår. Och vad läker sår bäst? Kärlek eller Hat/Rädsla?