0 Läs mer >>

 

Hur skiljer sig rädslan och kärleken åt?

Hur kan man märka och se skillnader i deras förhållningssätt?

Hur skiftar man ifrån rädsla till kärlek?

 

 

När man lider utav självhat och psykisk ohälsa lever man ofta i stor utsträckning utifrån rädslan. Att skapa en kärleksfullare relation med sig själv och må bättre psykiskt handlar mycket om att skifta ifrån rädsla till kärlek.

 

Man kan kanske tro att hat är kärlekens motpol. Men hat är ofta nått som kommer ur rädsla. Ilska, hat är ofta något som används för att skydda sig ifrån något smärtsamt (man är rädd för).

 

Hur skiljer sig dom åt ?

RÄDSLA: Kontrollerar ( fixar) , skydda sig, fly, bekämpa, strida, kriga, förnekar, trycker undan. m.m. Rädsla kommer ibland i uttryck på starkt aggressivt vis. Handlingar som är baserade på rädsla kan kännas som en kamp, en strid, en flykt. Man kan även uppleva mycket stress, oro, nervositet, ångest med rädsla. Man fokuserar på det man inte vill ha istället för det man vill ha. Rädsla kan leda till hög inre stress (vilket försvagar ens immunförsvar) och även psykisk ohälsa.

 

KÄRLEK: Accepterar, ger omsorg, förstår, respekterar, känner empati, sympati, gör fred, släpper fri m.m. När ens agerande kommer ifrån kärlek känns det lättare, för man flyr inte eller kämpar emot något då. Man fokuserar då mer på att gå mot det man vill istället för att fly eller kämpa emot det man inte vill. Man agerar mer lugnt och bestämt.

 

Så hur märker man om man är styrd utav rädsla eller kärlek?

Detta kan vara oerhört lurigt. En själv är egentligen den enda som kan veta vad man egentligen agerar utifrån. Eftersom handlingar i sig inte alltid visar om det är skapade ur kärlek eller rädsla. En person som är rädd för att bli avvisad och oälskad kan mycket väl bli en så kallad ”people pleaser” och är därmed bli extremt snäll och ödmjuk. Och detta beteende kanske man i första anblick skulle tyda på en handling utav kärlek, men så inte alltid behöver vara fallet.  Sen kan handlingar som kanske inte verkar i första anblick speciellt kärleksfulla faktiskt vara baserade på kärlek. Så det går inte alltid dömma utifrån ett beteende.

Det man får försöka göra är att stanna upp och fråga sig själv olika frågor te.x Är jag rädd för att något ska hända om jag inte gör detta? Gör jag detta för att fly eller bekämpa något, eller gör jag detta för att gå emot något. Stanna upp och undersök och nyfiket utforska ens val och beteenden.

 

 
 

Hur skiftar man ifrån rädsla till kärlek?

Man måste vara modig för att ta sig ur detta förhållningssätt som många lever i. Man måste vara villig att bli vän med sina känslor och vara villig att vara med sig själv oavsett, inte fly sig själv. Man måste vara villig att omringa det man är rädd för och även rädslan i sig med någon form utav kärlek istället. Om man börjar bekämpa rädslan så har rädslan smugit sig in genom en hemlig dörr. Det handlar inte så mycket om att bli orädd, rädsla är en naturlig känsla som uppkommer, det handlar mer om att lära sig leva med den och göra kärleken starkare. Att fokusera på det man vill ha istället för det man inte vill ha.

 

Med kärlek skapar vi en god relation till oss själva och omvärlden.

 

 
 Relaterade inlägg: "Att Hantera Rädsla" , "Att hantera känslor", "Om acceptans"
 

Kärlek VS Rädsla

0 Läs mer >>
 

Att inte tycka om sin kropp är ett tankesätt, ett mentalt mönster och ett mentalt fokus. Det går inte fixa inre mentala processer via att ändra nått i det yttre. Det mentala fokuset sitter på insidan och måste därför förändras via insidan. Yttre förändringar ger oftast bara tillfälliga kickar och ens inre sår börja uttrycka sig på andra sätt istället. Det kan även i många fall finnas emotionella sår bakom sin dåliga relation med sig kropp. Dessa sår är tyngre än tankarna och ligger som grund för tankar. Så genom att  lös upp  emotionella sår innan man gör denna följande övning är viktigt.

 

 
Gör denna övning varje dag i minst 5 minuter till att börja med, du kan dela upp dessa 5minuter i 2min+3 min om du har svårt att hålla fokus. Desto längre tid du gör denna övning desto högre & snabbare effekt.
 
 
 
I början kan det komma att vara trögt. Tänk dig att detta tankemönster har byggts av dina hjärnceller som en stor motorväg i huvudet på dig. Om du ska börja skapa ett nytt tankesätt så kan det komma ta lite tid, detta är ingen "snabb fix", men en långvarig fix. Jag rekommenderar även att man undersöker de bakomliggande känslorna och hittar den negativa grundkänslan och tanken och går tillbaka i tiden för att se när detta programmerades i dig.
 
Syftet med denna övning är inte att ta bort eller ändra på det du inte tycker om, utan snarare att välja att lägga fokuset på det positiva istället och med tiden göra det till en mycket större motorväg en den gamla negativa vägen. Var bara medveten om när de negativa tankarna kommer och låt dom finnas och bara passera vidare. Du kan även ge dina negativa tankar omsorg och förståelse. Att undersöka hur de uppkommit och varför de uppkommit kan hjälpa till i denna process. Låt de bara passera sen utan att gå i krig med dom.
 
 
 
 
ÖVNINGEN
 • Skriv upp sådant som du faktiskt tycker om och tycker är bra med din kropp. Det kan vara de mest basala sakerna eller mer komplexa saker. T.ex: Jag tycker om att min kropp ger mig hörsel så jag kan lyssna på musik, höra röster och därmed hjälper mig att kommunicera. Jag tycker om mina ögon för att de ger mig syn att se. Jag tycker om min kropp för att den finns, för att den ger mig livet själv.
 • Under 5 minuter eller mer (du kan dela upp tiden) fokuserar du på att uppskatta dessa aspekter med din kropp som du faktiskt tycker om. Du kan stå framför spegeln och göra detta eller bara ligga avslappnad i soffan eller sängen. Tacka din kropp för dessa saker. Repetera dom i ditt huvud flera gånger. Tills att du känner någon slags positiv känsla. Syftet är delvis också att trigga dina positiva känslor inför din kropp.
 • Det man också kan göra är att känna acceptans, förståelse och omsorg inför kroppen. Du behöver alltså inte uppskatta den om det känns svårt, kärlek är så mycket mer än bara uppskattning. 
 
 

  Det är inte huvudet utan känslor styr vårt beteende och med ökade positiva känslor inför din kropp så kan man märka att man efter ett tag börjar behandla sin kropp annorlunda.

 

 Relaterade inlägg: "Skapa nya grundtankar", "Läka emotionella sår", "Acceptans".

ÖVNING - TYCK OM KROP...

0 Läs mer >>

 

 

Vad tycker du är det viktigaste med din kropp om du fick välja? Vilken turordning skulle du lägga de följande i?

Att den är frisk?

Att den är attraktiv?

Att den är hel (har alla delar)?

Att den är stark?

Att den finns?

 

Via vår omgivining har vi blivit inprogrammerade vad som är älskvärt och icke älskvärt vad gällade våra kroppar och vad som bör fokuseras på och inte fokuseras på lika mycket på.  Så även om du nu rent medvetet kanske skulle välja "att den finns" eller kanske "att den är friskt" så kan ditt undermedvetna vara programmerat åt nått helt annat.

Det kan finnas djupa sår ifrån våra yngre år om våra kroppar. Kanske blev man mobbad eller kritiserade för ens kropp av någon. Eller så kanske man inte fick lika mycket uppskattning för din kropp som kanske sitt syskon fick? Och därmed ansåg sig själv vara ful.  Kanske såg du alltid din mamma/pappa nojja sig över sina kroppar och du tog efter. Det kan finnas massa olika händelser som skapat ett sår eller en "skugga"  hos dig vad gällande din kropp.  Det kan även vara så att du kanske inte fått uppleva någon exakt dålig upplevelse om just din kropp i det förflutna, MEN du kan ha sår utav att kanske känna dig oälskad, oaccepterad, inte bra nog, skam o.s.v. som tar ut sig på kroppen. Det kan finnas många olika bakomliggande djupa känslor inför upplevelsen av våran kropp te.x skam, oälskad, värdelös,maktlöshet m.m. Det är viktigt att vi därför går tillbaka i tiden för att utforska dessa känslor och tankar som programmerats in i just oss. (läs inre inlägget om integrera roten, skapa nya grundtankar och inre barn) Då tappar det dess kraft och bara att vi blir medvetna om det kan hjälpa oss på vår väg mot hälsosammare känslor och tankar inför vår kropp.

Om du börjar fokusera på något positivt och du får en inre motreaktion av en negativ tanke/känsla, då är det ett ypperligt tillfälle att gå in i den negativa känslan och gå djupt med den. Den kallar på din uppmärksamhet så utforska den.Att läka detta sår transformerar.

 

 

 Att känna att man tycker om sin kropp betyder inte att det inte finns aspekter man inte tycker om. Det betyder snarare att man accepterar de "negativa" som det är och har sitt fokus på det positiva aspekterna.. Betyder det att du aldrig kommer utveckla din kropp? Nej, det betyder att du utvecklas men ifrån kärlek istället ifrån hat & rädsla.

 Att ändra det yttre och inte det inre funkar sällan i längden. Det ger en kort lyckokick sen hittar man nästa fel, det är inte det yttre som oftast är problemet utan ens inre tankeverksamhet. Man har gjort studier om liknande fenomen, personer som upplevt en stor yttre förändring te.x via att vinna en storvinst på lotto eller vara med om en olycka som förändrades deras kropp. Man såg att efter 6mån-1år så var personerna på samma grund lyckonivå som innan detta hände. Personer som mådde dåligt innan kommer fortsätta må dåligt och de som mådde bra redan innan kommer fortsätta att må lika bra efter. Därför föreslår jag inte att du ska fixa din kropp, utan utforska istället dina tankar om din kropp och börja så nya tankegångar, det ger oftast större effekt.

 
När man gör fred med sina känslor inför kroppen och börjar fokusera mer positivt och ger sin kropp ovillkorlig acceptans  så kommer kroppen slappna av och bära på mindre stress och ens handlingar inför sin kropp kan förändras. Själv upplevde jag hur mitt immunförsvar blev starkare och jag blev mindre sjuk, jag började automatiskt ta hand om min kropp bättre (via kost & motion & stretching), mina IBS symtom minskade och min mage blev mindre känslig och mitt sötsug försvann.
 

 


 

 
Relaterade inlägg: "Ens mörka sida-sin skugga", "läka emotionella sår", " övning-tyck om kroppen", "Övning - inre barn", "Att hantera känslor", "Om acceptans".

 

Att tycka om kroppen

0 Läs mer >>
Det spelar ingen roll hur mycket beröm och uppskattning man får utav andra om man inte kan uppskatta och berömma sig själv. Man kommer aldrig kunna ta till sig andras beröm fullt ut och deras ord kommer bara åka rakt igenom en om man inte också kan berömma och uppskatta sig själv. För man kommer inte kunna förstå hur andra kan berömma en om man inte kan berömma sig själv.
 
Denna övning stärker ens egna inre positiva självprat och hjälper en att se det positiva med en själv. Gör denna varje dag i 1-2 vecka till att börja med för att sen stanna upp och utvärdera den.
 
 
 
Varje kväll denna veckan ska du säga eller skriva ner 3-5 saker som du tyckt att du gjort bra under dagen.   Som en dagbok nästan. Uppskatta dig själv eller tacka dig själv för dessa 3-5 specifika saker du gjorde just denna dag.
Du kan om du vill repetera ordet "Tack" eller "Bra" för dig själv 3 gånger. Att upprepa ordet tack/bra eller något annat 3 gånger ge en ökad positiv känsla har jag märkt, därför kan man upprepa det om man själv känner att det känns bra att göra det.  T.ex "Bra att jag lagade matlådor att ta med i veckan till skolan/jobbet, bra bra bra."  Det handlar om att trigga känslor, så stanna upp vid varje sak och försök känna uppskattningen också.
 
Det behöver inte vara något speciellt i sig man gjort egentligen. Det beror ju lite på vad man gjort under dagen också. Har man legat sjuk under täcket en hel dag eller inte gjort så mycket kan man tacka sig eller berömma sig själv att man ändå tagit hand om sin kropp genom att vila te.x Bra att jag lyssnade på min kropp och gick och vilade en  stund under dagen.
 
Beroende på vart man befinner sig i din relation till sig själv just nu så kan man märka effekt snabbare eller långsammare. Syftet är att öka det positiva självprat med sig själv. Och därmed också sina positiva känslor inför sig själv. Efter 1 vecka eller mer kan man börja märka att man börjar automatiskt ge sig själv  mer beröm och uppskattning mer under dagen eller/och att det blir lättare att hitta saker att uppskatta.
 
OBS!
Var uppmärksam på att också märka om du får motstånd under denna övning, via negativa känslor och tankar som slår tillbaka.  Det är aldrig meningen att vi ska slåss och undan trycka våra känslor eller tankar. Om man gör denna övning ifrån ett tillstånd som vill kriga emot de negativa känslorna och tankarna så kommer denna övning bli tung och kännas som en kamp.
Var därmed uppmärksam på vad man upplever under denna övning. Uppkommer negativa tankar/känslor gör då fred med dessa  först innan man gör denna övning.. Hur kommer man veta att man gjort fred med dom? Genom att de lugnat ner sig och det känns inte kämpigt på samma sätt att lägga fokuset på det positiva, att lägga fokus på det positiva går nästan automatiskt sen. Och man utgår ifrån ett tillstånd av fred och att man bara väljer att fokusera på det positiva för att man vill ge dig själv det, inte för att kämpa emot det negativa.  
Var inte heller falsk och ge dig beröm över saker du faktiskt inte tyckte var bra. Var sann mot dig själv.
 
 
Relaterade inlägg: "Att inte kunna ta emot kärlek",  "Om acceptans", "Att hantera känslor"

ÖVNING - Uppskattning...

0 Läs mer >>

 Det finns så många olika människor på denna jord och alla har vi våra små olikheter, ingen är den andra exakt lik. Detta gör att vi kommer komma i konflikter, det tillhör livet. Har man en rädsla för konflikter kan detta bli förödande. När man är rädd för konflikter så  försöker man fly ifrån konflikter på alla sätt. Man gör allt i sin makt för att inte själv hamna i konflikter. Man böjer och bänder på sig och försöker få alla att må så bra som möjligt för att inte skaka om för mycket. 

Ibland kan det vara så att med dem vi känner oss mer emotionellt säkra med kan vi ta konflikter bättre. Men med okända folk eller personer som vi inte står så nära och inte har den emotionella säkerheten med kan konflikter vara mer skrämmande.

 

 

Att förstå rädslan

Vi var inte födda med denna rädsla. När vi var små hade vi oftast inget svårt med att uttrycka våra olikheter inför andra. Vi uttryckte vad vi tyckte om och inte tyckte om. Att finna sin personliga rot till denna rädsla är viktigt, alla kan ha olika rötter så hitta din unika rot.

 Det finns familjer (vuxna) som inte anser att olikheter är okej. Det finns föräldrar som söker  bekräftelse ifrån deras barn via att få barnet att vara så likt dom (föräldrarna) som möjligt.  I dessa familjer kan man bli kritiserat, skambelagt, bestraffad m.m om man uttrycker vissa olikheter.  Barnet upplevde stora konsekvenser och starka känslor varje gång det uppstod en konflikt av något slag. Det blev så att säga klassiskt betingat och utvecklade rädsla för konflikter och olikheter.

Ett annat förslag på en anledning till varför man blev rädd för konflikter är att man som barn inte blev respekterad. Ens egna gränser blev inte respekterade utav andra (oftast vuxna) och man kunde till och med bli bestraffad för att uttrycka sina gränser. 

Det är naturligt att konflikter uppkommer i relationer. Och om man hittar sätt att reparera skadan konflikten gav så kan till och med relationen bli ännu starkare efter en konflikt. I relationer handlar det inte om att undvika konflikter, det handlar om att kunna läka dem. Konflikter är oundvikligt. Läkta konflikter ger oss en emotionell trygghet. Men lider man utav konflikträdsla så blev få konflikter reparerade & läkta utav den vuxna och det skapade stora emotionella sår hos barnet. Så barnet började försöka undvika konflikter till varje pris.

 

 

Konsekvenser av konflikträdslan

Att undvika konflikter kan dock skada en själv och andra. Är man rädd för konflikter döljer man ofta sitt genuina jag för att inte påvisa någon olikhet och därmed att en konflikt ska uppkomma. Detta gör att folk kommer gilla dig för din fasad inte ditt äkta jag, vilket sällan känns bra.  Hade vi vågat visa vårt genuina jag och ta konflikter så kan vi skapa relationer med personer som verkligen tycker om oss för den vi verkligen är.

Konflikträdsla är en väldigt jobbig rädsla som kan gå ut över ens liv på olika sätt. Det kan få en att gå med på saker man egentligen inte vill, det kan få en att stanna kvar i destruktiva situationer/relationer o.s.v. Det kan få oss att dölja vårt sanna och genuina jag och hindrar även oss att leva ett genuint och gott liv.

 

Du kommer att uppleva obekväma känslor oavsett om du tar konflikten eller flyr den. Det finns konsekvenser av att inte möta konflikten, vi kan hamna i situationer och relationer som inte är så trevliga, vi kan börja klaga, börja sprida rykten, börja älta över händelsen, vi kommer uppleva mycket motstånd inför situationen/relationen, vi kommer inte leva ett autentiskt liv och vi kommer vara falska.  Om det nu kommer vara obehag oavsett vom vi väljer att ta konflikten eller ej, vad är det bästa att göra då? Vad vore det mest kärleksfulla emot sig själv att göra? Svaret kan variera ifrån situationer till situation.

 

 
 

Tips för att bli mindre rädd för konflikter

 • En konflikt kan vara ett ypperligt tillfälle att stärka relationen med sig själv. Att stå vid din sida och stå vid din egen sanning. Detta leder till självtillit. Fråga dig själv när en konflikt uppstår vad som är din sanning i denna situation. När du vet svaren kan du sen aktivit välja att stå vid din egna sanning och på din egna sida i denna konflikt.
 
 • Jobba på att få en kärleksfullare relation med sin emotionella del. Ofta har personer med en konflikt rädsla en sämre kontakt med sin emotionella del utav sig själv. Man har inte lärt sig hur man hanterar känslor. När man lär sig att hantera och göra fred med sina egna känslor så får man sen per automatik lättare att hantera andras känslor.
 
 • Det är rädslan i sig man måste fokusera på. Att hantera denna rädsla, att våga uppleva denna rädsla. Ja man måste våga gå emot den istället för att fly ifrån den, utforska den, uppleva den. Detta betyder inte att det första man gör är att gå in konflikter och skapa konflikter, nej. Första steget och det grundläggande steget sker i ens inre värld och därmed under mer kontrollerande omständigheter. Via olika mentala bilder & fantasier kan  man trigga denna rädsla och uppleva den. Hjärnan gör ingen större skillnad på det inre och det yttre.
 
 • En konflikt är en trigger om du är konflikt rädd. Det är ett ypperligt tillfälle att gräva ner till roten och slita upp den. Det är ett ypperligt tillfälle att läka emotionella sår som kan finnas inom en.
 
 • Våga vara sårbar i vissa situationer och uttryck dina rädslor & känslor inför en personer  som du hamnat i konflikt med eller är rädd kommer hamna i konflikt med. exempel:  - " Jag är verkligen inte sugen på att gå ut på fest ikväll, men jag är samtidigt rädd för att om jag inte hänger med så kommer du tycka att jag är tråkig och inte vilja umgås lika ofta. Jag är rädd för att tappa kontakten med dig och bli avvisad. " Om nu denna person är värd att behålla så kommer denna antagligen svara på ett accepterande sätt och kommer inte vilja att du offrar ditt egna välbefinnande.

 

 • Ofta om vi är rädda för konflikter så tar  vi konflikter väldigt personligt och ser inte den andra. Om den andra får ett raseri utbrott på dig så finns det oftast bakomliggande rädslor och andra känslor som denna person vill skydda sig ifrån.  Leta efter den andras rädslor och smärta som bidrar till denna konflikt. Vad kan denna person vara rädd för? Vad är det som gör så ont emotionellt för denna person? Utforska för dig själv detta. De personer som är som argast är oftast de som det smärtar som mest inom. Ilskan är ofta ett skydd för jobbigare  känslor. 
 
 • Att utveckla gränser. Ta små små steg för att utveckla gränser. Dina känslor kan hjälpa dig att göra dig medveten om vad som är okej och inte okej för just dig. Praktisera att sätta gränser inte i konfliktfyllda situationer utan i vardagliga livet. När du gör dina gränser starkare så är det lättare att även hålla fast vid dom när en konflikt uppkommer.
 
 • Att ställa nyfikna och öppna frågor som inte är motstridiga eller attackerande kan ibland göra konflikten mer hanterlig och lugn.  Utforska förväntningar, känslor, behov och tankar m.m. hos den andra.  Och uttryck sen efter det dina egna känslor och tankar. Om vi hittar svar på dessa frågor kan man också lättare finna lösningar för dessa behov och förväntningar.

 

 


 

 

Relaterade inlägg: "Att Hantera känslor", "att skapa självtillit", "övning-inre barn"," läka emotionella sår","hantera rädsla"," att inte bry sig om vad andra tycker", "hur du ökar din självrespekt", " att vara fejkt", "hantera destruktiv kritik".

Konflikträdsla

0 Läs mer >>
 
Att ändra roten till olika tankemönster är viktigt för att få en långvarig och djupgående positiv förändring mot en bättre relation med sig själv. 
Grund tankar är tankar som ligger som grund för andra tankar. Dessa grundtankar programmerades oftast tidigt in i våra liv. Negativa grundtankar kan stoppa dig att leva livet fullt ut och hindra dig mot en positiv relation med dig själv. KBT terapi är en terapi form som fokuserar mycket på just tankar och ändring utav dessa. Jag använder alltid detta verktyg efter eller samtidigt som jag ändrat den emotionella inprogrammeringen och läkt det emotionella såret. Processerna liknar varandra. Min podcast "Vägen ur självhat" handlar program 5 om just detta.
 
 
Att hitta grundtankar är halva jobbet, att utforska dom och bli medveten om dom gör att det kan försvagas. 
Steg 1. Hur hittar man grundtankar?
 • Bli medveten om dina rädslor. Rädslor är ofta negativa tankar och känslor som kan stoppa dig. Är du rädd för att tala inför en grupp? Rädd för att misslyckas? o.s.v. 
 • Bli medveten om "triggers". När du får en negativ respons för något som kanske inte känns helt relevant att få en sådan respons åt. En överdriven respons åt något betyder en negativ grundtanke som triggas och ett emotionellt sår utav något i det förflutna som man ej läkt.  Det kan vara vad som helst. te.x Någon kommer en minut sen till ett möte. och du blir rasande Någon frågar dig något artigt och du reagerar negativt på det. o.s.v.
 • Utforska när du tar illa vid dig vid av vad någon säger till dig. Säger någon att du har en fult hår och du tar illa vid dig så betyder detta att du själv även längst inne kan tycka detta. Du blir triggad. Vad medveten om hur du känner i olika sammanhang. Det är bara när du själv på ett inre plan tror att något är sant som andras åsikter om det får dig att känna starka negativa känslor också, det kan trigga starka negativa respons och känslor.
Du skulle te.x inte bli triggad om någon sa att du hade grönt hår och det gröna inte var fint, då du visste att du inte alls har grönt hår ( du är t.ex brunett). Du trodde inte på det, du vet att det inte är sant och därför påverkas du inte så mycket utav det. Du kanske tänker att den andra kanske är färgblind eller nått annat, men du tänker inget negativt om dig själv.  Men om du tror att du har grönt hår (fast du egentligen är brunett), så blir du påverkad. 
 • Utforska sedan och gå djupt med tankarna i en viss situation som du kanske te.x är rädd för och som du inte skulle vilja vara rädd för. Fråga dig själv: "Vad betyder detta för mig?"  eller "Varför är detta så dåligt?" . Det handlar om att gå djupt nu, djupt ner till roten. Fokusera på tankarna. Du kanske finner att du i grunden tänker att: För det betyder att jag är värdelös. eller för det betyder att det är nått fel på mig o.s.v.  Ofta kan man finna att dessa tankar är stora och innefattar allt, det är allt eller inget tankar. t.ex. "Jag är värdelös" betyder alltså att man är värdelös alltid och i alla situationer. 
 
Steg 2. Att utforska grundtankarna (försvagar dom)
 • Utforska när det var första gången i ditt liv du upplevde dessa tankar. Gör gärna en inre barn övning här och gå tillbaka i tiden för att se när denna händelse satte roten i dig. Där kan man även upptäcka att man kanske blev felaktigt behandlad och att det inte egentligen var nått fel på en själv eller att man inte egentligen var värdelös/fel/oälskbar o.s.v. 
 • Läk de emotionella såret som kan finnas i samband med dessa negativa grundtankar. Känslor är som klister för tankar! Om känslorna inte integreras som hör samman med tankarna kan det bli svårt att försvaga dessa tankar och skapa nya.
 • Bekräfta dina tankar och känslor, validera dom, acceptera dom, ge dom förståelse.  Detta är ett viktigt steg för att inte gå in i förhållningssättet att starta krig med sig själv. Visa istället lite omsorg inför dig själv och att varför du tänker som du tänker. Och ge även förståelse och acceptans över att du kanske hatar dessa tankar och rädslor. Vad det nu är som du tänker, gör fred med det. Bli villig att uppleva det igen. Acceptera. Te.x Jag är villig att tänka att jag är oälskad igen. Jag är villig att känna & tänka att jag är värdelös. Acceptans är en läkande förhållningssätt. Och det kommer gå lättare att fokusera på något positivt när du inte är i krig och upptagen med att ta bort det negativa. Övningar i medveten närvaro kan hjälpa här. Detta är ett mycket viktigt steg!
 Att ge dessa rädslor och tankar (sig själv) kärlek gör att de faktiskt lugnar ner sig, inte tvärtom som man kanske är rädd för.
 
 • Utforska sedan dessa negativa tankar genom att ställa dessa frågor till dom(te.x tanken: "det är nått fel på mig") : 1) Är detta sant?  2) Kan jag vara absolut 100% säker att detta alltid är sant? Det finns inte ens 0,01% chans att detta inte är sant. 3) Vad händer, hur agerar du, hur känner du när du tror på denna tanke? 4) Hur hade du känt och agerat om du inte hade denna tanke? 
 • Utforska den omvända tanken. Te.x Jag är värdelös  -->  Jag är värdefull.  Det är något fel på mig --> Det är inget fel på mig.   Utforska dessa nya tankar om se om du kan finna minst 3 olika sätt att se på det som skulle betyda att dessa  omvända tankar kan vara sanna (om inte mer sanna). Jag är värdefull för att jag bidrar till samhället. Jag är värdefull för att jag hjälper andra och mig själv. Jag är värdefull för att jag bidrar till en bättre miljö genom att te.x källsortera. o.s.v. hitta saker som känns genuina och sanna för just dig. Stanna upp och känn hur dessa nya tankar känns. 
 
Steg 3 Praktisera de nya tankarna
 • Gör sist en plan över hur, var och när du ska praktisera dessa nya tankar. När händelser som triggar de negativa kommer upp är ett bra tillfälle att praktisera det nya. Men praktisera även de nya när du inte har de negativa på besök. En viktig sak här nu: Känslor är som klister för tankar! Så varje gång du sätter av tid för att praktisera dessa tankar försök då även trigga dina positiva känslor. Positiva tankar kan ju trigga positiva känslor. Desto mer du känner desto mer fastnar tanken! Gör ett eget upplägg över vad som skulle passa dig bäst över att praktisera dessa tankar. Gärna varje dag.
 
Relaterade inlägg: "Läka emotionella sår", "Om acceptans", "Övning - inre barn" och "Hantera rädslor". 
Googla: "The Work" av Byron Katie.  Kbt övningar. 

Så skapar du nya grun...

0 Läs mer >>
För att kunna ge något till sig själv via sig själv behövs att du utforskar vad du egentligen vill ha i form av känslor. Det vi vill ha är oftast vissa känslor, utan känslor skulle vi inte agera alls. Om vissa situationer inte skulle ge dig något välbefinnande i nuet eller framtiden så skulle du inte gå efter dom. Vi vill uppleva några slags känslor.  Gemenskap/Bekräftelse/Trygghet/Frihet/Glädje/Värdefull/Mening/Värdig/Uppmärksamhet/Kärlek  o.s.v.
 
 
Hur tar man reda på vad man vill ha eller behöver?
 • Observera vad du dagdrömmer om.  Utforska hur dessa situationer skulle kännas för dig. utforska det känslomässiga behovet bakom denna dagdröm.
 • Utforska dina önskningar och drömmar. Gå in i dessa drömmar och upplev hur de skulle kännas om det hände på riktigt. Utforska känslorna som du upplever då.
 • Utforska de "negativa" dagdrömmar eller tankar du har som du egentligen inte skulle vilja hände i verkligheten men som ändå påvisar en viss känsla som ändå är önskvärd. Jag menar inte tankar som är starkt kopplade med dina rädslor, där rädslan försöker få ett uttryck,  utan jag menar mer dagdrömmar som du har en viss rädsla för men som även skulle kunna påvisa ett emotionellt behov. Te.x tankar/dagdrömmar om att hamna i en olycka där andra kommer och räddar dig, kan påvisa ett behov av omsorg, känna sig sedd, bekräftelse o.s.v.
 • Var sann. Det kan finnas önskningar och drömmar du försöker gömma, sådant som du kanske skäms för. Önskningar som kanske inte skulle vara önskvärda i din familj eller umgänge men som du ändå känner du vill ha.
.
 
 
 
 
Du behöver inte gå och vänta på att något ska dyka upp i ditt liv,du kan faktiskt ge dig själv vad du vill ha via dig själv och släppa det yttre lite mer fritt. Detta betyder absolut inte att man ska stanna i destruktiva situationer, snarare tvärtom. Gå ifrån "dåliga" situationer och ge dig själv det du behöver. Hålla dina armar öppna för att ta emot ifrån yttre och vara redo om en möjlighet ges, men du ska inte behöva gå och tvinga (kämpa) fram saker ifrån andra och världen. Du kan få det redan nu ifrån dig själv. Ibland kan det du ger till dig själv nästan kännas bättre än om det du velat ha sedan händer.
 
Välj EN känsla i taget att fokusera på som du känner störst behov utav  just nu och som kanske uppkommer flera gånger när du undersökt dina drömmar och önskningar.
 
Hur man ger sig själv vad man vill ha via sig själv?
 • Sätt undan  10-20 minuter då du sätter dig ner ensam någonstans och medvetet försöker trigga denna känsloupplevelse. Du ger dig denna känsla du vill ha nu även fast det yttre kanske inte ger dig den. Du kan göra detta via att medvetet fantisera och dagdrömma.
 • Du kan också trigga känslorna via att förändra ditt tankesätt och medvetet varje kväll innan du somnar  fokusera på saker i ditt yttre som faktiskt till en viss grad kan få dig att känna dessa känslor.  Efter ett tag kommer du automatiskt lägga märker till sådana saker under dagen. Detta sätt pratas det mycket om inom positiv psykologin och har bevisad effekt på ens välbefinnande (det är som en tacksamhets dagbok, fast du kan byta ut tacksamhet mot vilken annan känsla som helst nu).
 • Om det är te.x glädje du vill uppleva så kan du skriva en glädjedagbok varje kväll, där du skriver ner 3 saker varje dag som ändå glädjer dig. Detta gör att man sakta men säkert börjar ändra fokus och till sisst upplever mer glädje.
 • Lyssna på musik eller se på någon film som triggar vissa känslor du vill ha.
 • Ge ditt inre barn det du vill ha eller behöver. Fantisera att du går tillbaka i tiden och möter dig själv som liten. Ge dig egna inre barn allt det den vill ha och behöver.
 
 
 OBS!
Se till att hantera dina negativa känslor ifrån de yttre omständigheterna innan du går in i denna process. De kan annars komma att stoppa dig. Kanske känner du dig sviken och besviken att livet inte ger dig det du vill ha just nu. Det kan även vara så att du har emotionella sår som kan behöva läkas innan du kan uppleva det du vill.  Läs inläggen om ovillkorlig acceptans, läka emotionella sår, hantera känslor och skuggor.
 
 
 
 
Relaterade inlägg: "om acceptans", "Ens mörka sida - sin skugga", "läka emotionella sår", "Övning - Inre barn", "Att vara självisk"

Att tillfredsställa s...

0 Läs mer >>
 
Alla har vi drömmar och önskningar. Om dessa önskningar inte skulle ge dig eller någon annan något välbefinnande i någon form alls, skulle du då vilja ha det du vill ha?
 
Att ge sig själv vad man vill ha & behöver är en mycket kärleksfull handling att ge sig själv. Alla har vi större och mindre drömmar, önskningar och  upplevelser vi vill ha.  Och vi gör vad vi kan för att få dessa upplevelser in i vårt liv. Vi tar de steg vi tror vi behöver ta för att komma dit vi vill.  Det är bara det att vi har inte kontroll över allt och alla och vi kanske inte alltid får det vi ville ha. Då gäller det att istället hitta det emotionella behovet bakom önskningen eller drömmen och försöka tillfredställa det på andra vis.
 
Det är även så att även om vi får det vi vill ha så kan vi inte alltid ta emot det, det flyger ofta bara rakt igenom oss, som om vi vore en kopp med ett hål i botten. Därför är det extra viktigt att tillfredsställa sina egna emotionella behov först (och läka emotionella sår), detta gör att man får lättare ta emot det när det sedan kommer i det yttre.
 
Får vi inte det vi tröstar efter kan vi Ibland bli desperata och gör vad som helst för att få det, och detta kan göra att vi gör saker som kan vara destruktiva i det långa loppet bara för att få det vi behöver just nu. När vi gör handlingar ifrån ett desperat sinne så blir resultaten sällan det bästa. Tex: Vi kanske tar första bästa partner som är frivillig och går in i en relation med denna, men vi märker senare att denna partner kanske inte var den rätta i långa loppet. Vi kanske tar ett jobb vi verkligen inte trivs på och vill ha bara för att få mer pengar. o.s.v. Vi sätter oss själva i mindre önskvärda situationer som kan tära på oss i långa loppet.
 
När vi lägger allt vårt fokus på att något ifrån det yttre som vi själva inte har, så blir vi lätt ett offer. Vi kan även då  bli så desperata efter vad vi vill ha så vi puttar istället bort det vi vill ha genom att vara krävande och behövande. Kan vi begära att världen och alla andra ska tillfredsställa våra emotionella behov när vi inte ens kan ge det till oss själva? 
 
 
 
Att ge sig själv det man vill ha emotionellt och inte vänta på att alla nått yttre "mirakel" ska ske eller "önskning" ska gå i uppfyllelse så tar du tillbaka din makt och stärker din relation med dig själv.
 
Detta är mycket vad självkärlek handlar om, att ge sig själv den kärlek man vill ha. Att via sig själv  ge sig själv te.x omsorg, medkänsla, förståelse, värdighet, värdefullhet, bekräftelse, trygghet, frihet, tillit, uppmärksamhet o.s.v. stärker man sin relation med sig själv. Att tillfredsställa sitt egna känslobehov är nått utav det mest kärleksfulla du kan göra mot dig själv.
 
Det är absolut inte fel att vilja ha nått ifrån det yttre, det är helt naturligt, men genom att enbart fokusera på den yttre aspekten och behöva ha det ifrån det yttre så går du miste om din egna inre rikedom och du kan bli ett offer och enormt krävande för din omgivning.
 
 
 

 
 

 
 
Relaterade inlägg: "Att vara självisk", "Att tillfredsställa sina emotionella behov".

Sina emotionella beho...

0 Läs mer >>
 
 
 
 

En kärleksfull och god relation med sig själv är kopplad till många områden i sitt liv. Ekonomi, arbete, alla relationer, ens hälsa (mental & fysisk), boende, vanor, beteende o.s.v. Därför är en god relation med sig själv så extremt viktigt! Även om en kärleksfull relation med sig själv är något som grundar sig i sitt egna inre, så påverkar det stort ens yttre liv också per automatik.

Om man har en god relation med sig själv så får man en bättre relation med livet också. Ens omgivning kommer speglas utav sitt inre. Men man måste uppleva det själv för att inse att så verkligen är fallet. Själv läste jag saker som att "ditt yttre är en spegel av ditt inre" och fattade inte riktigt, kunde inte riktigt förstå eller hålla med fören jag gjorde den stora inre förändringen och då såg den stora skillnaden på mitt egna liv.

En god relation med sig själv påverkar ditt beteende, vad du väljer att ge dig själv, vad du väljer att säga nej och ja till, du kommer få lust till andra beteenden som du inte hade innan. Därmed formas ditt liv annorlunda. En kärleksfull relation med sig själv kan leda dig till ett liv som du inte bara tycker är okej eller bra utan ett liv du älskar att leva.

 
 Relaterade inlägg: Tillfredsställa sina emotionella behov.

Ditt liv står på spel

0 Läs mer >>
 
 -Varför söker du inte något annat bättre jobb då? 
-Äh nej, jag vet inte, jag får väl nöja mig med detta.
 
-Varför gör du inte slut då?
 -Nae men jag är väl inte värd någon bättre, det duger väl. 
 

 Att känna sig värdig kärlek. Att känna att man är värdig det man vill ha. Känna sig värdig ett gott liv. Detta kan vara en utmaning när man har en sämre relation med sig själv. Självvärde går hand i hand med en god relation med sig själv. 
 
Självvärde är en grundsten i en god relation med sig själv. Hur ska du kunna ta emot kärlek om du inte anser dig vara värd det? Hur ska du få ett gott liv om du inte anser dig vara värd det? Hur ska du få något av värde för just dig om du inte anser dig vara värdig det?
 
Att känna självvärde handlar här inte om att du ska gå ut i värden och försöka få den att ge dig värde. Det handlar inte att bevisa för andra att du är värdig. Det handlar inte om att gå ut där och kontrollera omständigheter så de kan få dig att känna värdig. Och så du kan slippa känna dig ovärdig. Det handlar mer om att kunna hantera känslorna av att känna sig ovärdig först och främst. Första steget är alltid att acceptera sina känslor och låta de finnas. Någon gång så startade denna känsla av att vara ovärdig ifrån någon utifrån dig. Du föddes inte ovärdig! Du blev på något sätt intalad att du var ovärdig  utav någon eller några i din omgivning, indirekt eller direkt. Och sanningen är att det kommer alltid finnas folk där ute som kommer kanske tycka att du är ovärdig. Det går inte kontrollera. Låt dem tycka det. Det handlar inte här om att spela gud och försöka kontrollera andra eller fly sina känslor. Här pratar vi om vår inre värld och vår relation med oss själva. 
 
Att bygga upp självvärde handlar inte om att bevisa andra att man är värdig, utan snarare att ge sig själv värde på insidan. Att bevisa för sig själv att man är värdig, vilket är ett inre arbete.
 
Om vi får den kärlek vi vill ha i livet, eller vadsom som du vill ha i livet handlar inte om att du är värdig det eller ej. Det handlar enbart om DU tycker att du är värdig det! För det är du som bestämmer vad du går med på och inte går med på. Det är du som bestämmer vad du nöjer dig med. Det är du som bestämmer om du är värdig mer eller mindre. Och därmed kommer du automatiskt agera och öpnna upp dig för mer eller mindre kärlek av olika former i ditt liv. Om t.ex en person inte kan ge dig det du anser dig vara värdig i den situationen, ja då kommer du om du har självvärde bara lugnt lämna eller justera denna situation, du kommer inte gå in och försöka kämpa emot och ändra, du anser dig vara värd bättre än kamp, du går ut därifrån och öppnar därmed upp dig för nått bättre.
 
 
 
 
 

Att känna sig värdig

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Tips 1
Jobba med att ändra grundtankarna och läka emotionella sår utav ovärdighet. Detta är väl egentligen det första steget och det mest grundläggande som skapar en förändring på djupet. 
 
Tips 2
Lokalisera hur det visas i just ditt beteende att du är ovärdig. Skriv upp allt du kommer på. t.ex Jag går med på att umgås med folk jag egentligen inte tycker om. Jag "nöjer" mig med saker/situationer/personer. Jag tar alltid de sämre alternativet (andra hands alternativet) och lämnar det bästa till någon annan (mer värdig).  Jag jobbar på ett jobb jag vantrivs med.  o.s.v.
 
Välj sedan ett eller två alternativ beroende vad som känns bäst för dig. Och ta små små steg för att göra ett mer värdigt beteende inför dig själv i dessa situationer, som påvisar din värdighet inför dig själv. Fokusera på detta beteende varje dag under en hel vecka eller längre beroende på när det känns färdigt för just dig.
 
Övning 
Detta är en visualiserings övning är en inre barn övningen. Sätt undan minst 10minuter varje dag under en vecka (till att börja med för att sen stanna upp och utvärdera om denna övning passade dig) eller längre beroende på vad som känns bäst för dig. 
Lägg dig bekvämt och börja fantisera ett vackert inre landskap där allt är tryggt och kärleksfullt. När du är redo fantisera fram ett barn i valfri ålder som symboliserar dig som yngre. Gå fram och presentera dig själv för barnet som ditt vuxna äldre jag.  Säg att du är här för att ge barnet allt som det vill ha och behöver.  Säg till barnet att det är värdigt oavsett hur barnet är eller ser ut. Fortsätt fantasin och följ med barnet, ge barnet det just det säger att den vill ha. Trigga känslan utav värdighet i barnet. När du känner dig redo låt barnet gå in i dig och ni blir en person. Börja kom tillbaka till vart du är nu.
 
Under dagen när du känner olika känslor och behov, tänkt dig då att det är det lilla barnet inom dig som skriker efter dessa emotionella behov. Du har detta barn inom dig hela tiden, du är ditt egna barn. Sätt undan 15 minuter eller mer för att ta hand om dig själv som om du vore ditt egna barn.
 
 
 
 
 
 
Övning
 Sätt undan 5 minuter eller mer, lägg dig ner bekvämt och börja slappna av. Börja fantisera ett inre vackert landskap med ett vackert slott. Fantisera att detta är ditt slott och du är kejsaren över detta inre rike. Se dig själv som kejsaren. Hur ser du ut? Vilka kläder har du? Hur för du dig? Börja sedan trigga känslan utav värdighet, du är kejsaren och du är värdig allt du vill ha och pekar på i detta rike. Fantisera att du har tjänare som ger dig dina önskningar i detta rike och det enda du behöver vara är att vara dig själv, du behöver inte göra nått för att vara värdig det för du är kejsaren. Fortsätt denna övning tills du upplever någon slags känsla av värdighet eller känslor som ligger nära värdighet. Denn drottning blir sedan ett med dig. När det sen känns rätt, kom tillbaka till nuet.
Och under 5-10 minuter eller mer, agera som om du vore din egna kejsare inför dig själv. För dig som en kejsare, ha kroppsspråket som en värdig drottning/kung. Gör saker som om du gjorde det för en värdig kejsare. Gå dock inte omkring och begär att andra ska behandla dig som en kejsare och de ska vara din butler eller nått, haha. Det hade kanske varit konstigt och framförallt respektlöst. Utan denna övning är för dig och inför dig själv. Den handlar om din relation med dig själv, inte din relation med andra.
 
Känslorna av att vara värdig kommer efter en tid att programmeras in i ditt undermedvetna (om du löst upp de tidigare känslorna av ovärdighet, läk emotionella sår) och det kommer påverka ditt liv i en mer positiv riktning. Du kommer få lättare att ge dig själv det du verkligen vill ha och säga nej till det som inte är nått du egentligen vill ha. 
 
 
 
 
 
 
 
Relaterade inlägg: "Läka emotionella sår", "Att känna sig värdig", " övning -Inre barn "

Övning - Självvärde

0 Läs mer >>
 
 
Självhatet i dess olika former kan många gånger komma in genom bakdörren. Ett t.ex  Att du börjar kritisera dig själv för att inte ha en god relation med dig själv. 
 
. Självhatet kan även ta vissa verktyg för att stärka sin relation med sig själv som ett verktyg att fortsätta fly sig själv och kritisera sig själv.  Man börjar göra vissa övningar för att fly dig själv istället för att va med dig själv. Du försöker accepterar ovillkorligt för att något ska lugna sig. Du försöker tillfredställa ett känslomässigt behov inom dig av dig själv för att fly det du egentligen känner. Du försöker tycka om saker med dig själv som du egentligen inte tycker om, för att sluta inte tycka om just det.
 
Vägen av att skapa en god relation med sig själv betyder inte att man kämpar emot självhatet. Det är inte så kärlek funkar. Kärlek betyder inte krig.  Det första och det viktigaste steget är att just acceptera att man inte tycker om vissa aspekter utav sig själv. Och kanske även acceptera att man inte tycker om att man inte tycker om något. Att veta vart man står idag och vart självhatet sitter hos just en själv. Att lära sig acceptera sitt självhat ovillkorligt och leva med det istället för emot det.
 
 
. Allt börjar med att ge kärlek till självhatet. Inte förens man gjort det kommer man kunna gå vidare på ens väg av mot en kärleksfullare relation med sig själv. Och det är något man kan behöva återkomma till gång på gång.
 
Då sen kan man välja, när man accepterar både det goda och det onda när man gett acceptans för både de mörka och ljusa kan man sedan välja vilket man fokusera på. Och då fokuserar man på något inte för att fly det andra, fixa eller förändra motsatsen. Och varje gång självhatet kliver in så motstår man det inte längre, det är bara ett tecken på att det finns vissa känslor som behöver lite kärlek och uppmärksamhet just då. Då ger man dessa känslor den acceptans de behöver sen när man känner att det känns bättre, så kan man fortsätta fokusera på sin omsorg/hänsyn/acceptans o.s.v. mot sig själv igen, det sker mer automatiskt att man gör det då. 
 
Det handlar inte om att ta bort självhat eller kriga emot självhat. Det handlar om att leva med båda delarna men att välja att fokusera på det goda.
 
 
Ett annat sätt som kan vara rätt vanligt när det gäller att börja tycka om sig själv är att man intalar sig själv att man gör saker för att man har en god relation med sig själv, fast så egentligen inte är fallet. Detta sker rent omedvetet. Har man inte stannat upp och utforskat och känt efter noga varför man gör vissa saker o.s.v. så kan mycket väl självhatet smyga sig in utan att man ens är  medveten om det.
 
 Relaterade inlägg: Ens mörka sida-sin skugga och Om Acceptans.
 

Fallgroparna & Kriget...