Sina emotionella behov

 
Alla har vi drömmar och önskningar. Om dessa önskningar inte skulle ge dig eller någon annan något välbefinnande i någon form alls, skulle du då vilja ha det du vill ha?
 
Att ge sig själv vad man vill ha & behöver är en mycket kärleksfull handling att ge sig själv. Alla har vi större och mindre drömmar, önskningar och  upplevelser vi vill ha.  Och vi gör vad vi kan för att få dessa upplevelser in i vårt liv. Vi tar de steg vi tror vi behöver ta för att komma dit vi vill.  Det är bara det att vi har inte kontroll över allt och alla och vi kanske inte alltid får det vi ville ha. Då gäller det att istället hitta det emotionella behovet bakom önskningen eller drömmen och försöka tillfredställa det på andra vis.
 
Det är även så att även om vi får det vi vill ha så kan vi inte alltid ta emot det, det flyger ofta bara rakt igenom oss, som om vi vore en kopp med ett hål i botten. Därför är det extra viktigt att tillfredsställa sina egna emotionella behov först (och läka emotionella sår), detta gör att man får lättare ta emot det när det sedan kommer i det yttre.
 
Får vi inte det vi tröstar efter kan vi Ibland bli desperata och gör vad som helst för att få det, och detta kan göra att vi gör saker som kan vara destruktiva i det långa loppet bara för att få det vi behöver just nu. När vi gör handlingar ifrån ett desperat sinne så blir resultaten sällan det bästa. Tex: Vi kanske tar första bästa partner som är frivillig och går in i en relation med denna, men vi märker senare att denna partner kanske inte var den rätta i långa loppet. Vi kanske tar ett jobb vi verkligen inte trivs på och vill ha bara för att få mer pengar. o.s.v. Vi sätter oss själva i mindre önskvärda situationer som kan tära på oss i långa loppet.
 
När vi lägger allt vårt fokus på att något ifrån det yttre som vi själva inte har, så blir vi lätt ett offer. Vi kan även då  bli så desperata efter vad vi vill ha så vi puttar istället bort det vi vill ha genom att vara krävande och behövande. Kan vi begära att världen och alla andra ska tillfredsställa våra emotionella behov när vi inte ens kan ge det till oss själva? 
 
 
 
Att ge sig själv det man vill ha emotionellt och inte vänta på att alla nått yttre "mirakel" ska ske eller "önskning" ska gå i uppfyllelse så tar du tillbaka din makt och stärker din relation med dig själv.
 
Detta är mycket vad självkärlek handlar om, att ge sig själv den kärlek man vill ha. Att via sig själv  ge sig själv te.x omsorg, medkänsla, förståelse, värdighet, värdefullhet, bekräftelse, trygghet, frihet, tillit, uppmärksamhet o.s.v. stärker man sin relation med sig själv. Att tillfredsställa sitt egna känslobehov är nått utav det mest kärleksfulla du kan göra mot dig själv.
 
Det är absolut inte fel att vilja ha nått ifrån det yttre, det är helt naturligt, men genom att enbart fokusera på den yttre aspekten och behöva ha det ifrån det yttre så går du miste om din egna inre rikedom och du kan bli ett offer och enormt krävande för din omgivning.
 
 
 

 
 

 
 
Relaterade inlägg: "Att vara självisk", "Att tillfredsställa sina emotionella behov".