ÖVNING - Skapa fred med din skugga

 
Det handlar inte om att vara ljuset eller mörkret, yin eller yang. Det handlar om att vara hel, inte antingen eller utan både och.
 
 
Att gå in i sin mörkaste grotta där demonerna lurar och där tända ett ljus så du ser dom kan vara läskigt. Men det är så vi blir hela. Genom att integrera vår skugga, tända ett ljus i vår mörkaste del utav oss själva.
 
 .
När du ska göra detta, fokusera alltid på EN skuggor i taget! Att ta fler samtidigt kan bli överväldigande. Dock kommer du märka att när du funnit en skugga, så kommer du finna fler, de är sammankopplade. Dokumentera alla skuggor som kommer upp när du fokuserar på din skugga. Detta kommer ta tid! Du kan behöva sätta undan tid för en och samma skugga flera gånger, det räcker inte alltid med en gång.  Det går inte stressa nu.  Du kan komma att bli förvånad över vad du hittar, du kan komma att bli chockad. Ett tecken för att man kommit i kontakt med din skugga är att man börjar uppleva obekväma känslor.
 
 
Syftet med övning är att stärka din relation med dig själv, att bli "hel" och skapa fred med dig själv. Syftet är också att medvetet ge rum för ens skugga så att den inte omedvetet kommer fram, utan att du nu medvetet låter den komma till uttryck.
 
Det finns massor att lära om detta och egentligen inget fel eller rätt sätt. Det finns massa böcker om detta, framför allt på engelska. 
 
 
  • Först måste du finna en skugga som det skrevs om i förra inlägget om skuggan
  • Sen handlar det om att ge skuggan sin ovillkorliga acceptans. Acceptera den så som kanske ingen annan accepterade denna aspekt utav dig.  Utforska och acceptera även de känslor och tankar som du har emot denna skugga.  OCH gör inre barn övningen, gå tillbaka i tiden då detta blev en skugga.
  • Det kan vara hjälpsamt att tänka som att dessa oaccepterade egenskaper,känslor, tankar o.s.v. att de har egna känslor. Att de är  nästan som egna individer med egna känslor. Det enda de vill är att du ska acceptera dom, bekräfta dom,ge dom uppmärksamhet och omsorg precis som med dina accepterade aspekter.
  • Ge skuggan någon form  via att fantisera/visualisera. Hur ser just denna skugga ut som? Det kan vara någon färg, symbol, eller som en person, ett monster/demon.
  • Släpp in skuggan. Hur känns den? Låt den ta över dig.Låt fantasin flöda och låt fantasin följa dig.Du kan behöva en stor dos mod här.
  • Sen handlar det om att äga skuggan, gör den din.Säg till din oönskade del: "Jag ser dig, du tillhör mig nu". Man behöver inte tycka om sina oönskade känslor, men man kan ändå acceptera dom, ha medkänsla inför dom och ge dom förståelse
  • Finn sätt att uttrycka dessa tankar/känslor/egenskaper på ett sätt som inte skadar dig eller någon annan. Ett utav de få sätt som skuggan fullt ut är accepterad i är just i kreativa sysslor. Måla, dansa, skapa något, spela musik, skriva, utforma berättelser eller pjäser,  fotografera, sminka, klä dig på ett visst sätt. Gör detta medvetet för att ta fram skuggan och känna den.  Alla dessa monster, demoner i olika filmer eller böcker är ofta en form utav vår inre skugga.
 
Många utav de mest kreativa personerna bär ofta på de tunga skuggor. Deras skuggor är så starka och ett av de få sätten för dom att komma fram är just via kreativa saker så de pushar dessa personer att skapa. Den kända artisten Lady Gaga har även sagt att det är just det hon gör. Hon får uttryck för sin mörka del i sitt skapande. Hennes skugga och inre monster har hjälpt henne nå den framgång hon fått.
 
 
 
 
Det sista steget kan tas efter en stund, det kan ta olika lång tid för olika personer och beroende på skuggan att ta dessa steg.
Efter att du gjort fred med skuggan. Tänk då på saker hur du skulle kunna använda dig utav denna skugga till något positivt.  Så som Bruce Banner kan förvandlas till HULKEN och faktiskt dra nytta av sin aggressivitet. Hur många gånger har inte HULKEN räddat Bruce?
Vad vore film/konst/dans/musik/berättelser utan skuggan? Det vore ingen spänning eller kontrast då ju. Ingen action. Dra nytta utav skuggan i din kreativitet eller i andra situationer.  Det är här du kan få en enorm kraft, för tänk dig att kunna ha både sina änglar och sina demoner på samma sida, på din sida, att de alla kämpar för dig, vilken kraft.
 
Känslorna kommer komma tillbaka, de kommer och de går. Med tiden kan du upptäcka deras budskap och även vad du kan använda dom till i en positiv riktning.
 
 

 

 

 
Relaterade inlägg: "Om acceptans", "Ens mörka sida -sin skugga", "övning - Inre barn ", "Hur blir man Modig?", "Läka emotionella sår".