Fallgroparna & Kriget Mot Självhatet

 
 
Självhatet i dess olika former kan många gånger komma in genom bakdörren. Ett t.ex  Att du börjar kritisera dig själv för att inte ha en god relation med dig själv. 
 
. Självhatet kan även ta vissa verktyg för att stärka sin relation med sig själv som ett verktyg att fortsätta fly sig själv och kritisera sig själv.  Man börjar göra vissa övningar för att fly dig själv istället för att va med dig själv. Du försöker accepterar ovillkorligt för att något ska lugna sig. Du försöker tillfredställa ett känslomässigt behov inom dig av dig själv för att fly det du egentligen känner. Du försöker tycka om saker med dig själv som du egentligen inte tycker om, för att sluta inte tycka om just det.
 
Vägen av att skapa en god relation med sig själv betyder inte att man kämpar emot självhatet. Det är inte så kärlek funkar. Kärlek betyder inte krig.  Det första och det viktigaste steget är att just acceptera att man inte tycker om vissa aspekter utav sig själv. Och kanske även acceptera att man inte tycker om att man inte tycker om något. Att veta vart man står idag och vart självhatet sitter hos just en själv. Att lära sig acceptera sitt självhat ovillkorligt och leva med det istället för emot det.
 
 
. Allt börjar med att ge kärlek till självhatet. Inte förens man gjort det kommer man kunna gå vidare på ens väg av mot en kärleksfullare relation med sig själv. Och det är något man kan behöva återkomma till gång på gång.
 
Då sen kan man välja, när man accepterar både det goda och det onda när man gett acceptans för både de mörka och ljusa kan man sedan välja vilket man fokusera på. Och då fokuserar man på något inte för att fly det andra, fixa eller förändra motsatsen. Och varje gång självhatet kliver in så motstår man det inte längre, det är bara ett tecken på att det finns vissa känslor som behöver lite kärlek och uppmärksamhet just då. Då ger man dessa känslor den acceptans de behöver sen när man känner att det känns bättre, så kan man fortsätta fokusera på sin omsorg/hänsyn/acceptans o.s.v. mot sig själv igen, det sker mer automatiskt att man gör det då. 
 
Det handlar inte om att ta bort självhat eller kriga emot självhat. Det handlar om att leva med båda delarna men att välja att fokusera på det goda.
 
 
Ett annat sätt som kan vara rätt vanligt när det gäller att börja tycka om sig själv är att man intalar sig själv att man gör saker för att man har en god relation med sig själv, fast så egentligen inte är fallet. Detta sker rent omedvetet. Har man inte stannat upp och utforskat och känt efter noga varför man gör vissa saker o.s.v. så kan mycket väl självhatet smyga sig in utan att man ens är  medveten om det.
 
 Relaterade inlägg: Ens mörka sida-sin skugga och Om Acceptans.